Speltboller med solsikkekerner. Bysachse.dk 4

Langtidshævede speltboller med solsikkekerner

 

På instagram var der stemning for at jeg delte opskriften på disse speltboller, så her kommer den. Selvom det for nogle kan virke ligegyldigt, så bruger jeg så vidt muligt altid økologisk mel samt gær da det helt klart giver det bedste resultat. Hvis i ikke tror på det, kan i jo forsøge jer med økologisk mel og gær næste gang og se om i kan smage forskel. Har man ikke spelt mel derhjemme kan man altid selv justere forholdet af mel, bare det summer op til de 600g der står i opskriften. Her kommer opskriften

Opskrift til 9 stk
  • 5 g økologisk gær
  • 1,5 dl “ung” surdej (surdej der er opfristet ca 8 timer i forvejen)
  • 5,5 dl koldt vand
  • 600g økologisk mel (200g speltmel, 100g ølandshvedemel, 300g hvedemel)
  • 1 dl solsikkekerner
  • 10 g fint salt
  • 1 dl finvalsede havregryn til pynt
Fremgangsmåde
  1. 8 timer før bollerne skal bages opfriskes surdejen. Har man ikke surdej kan man bage bollerne uden og istedet bruge 10g gær
  2. Kom vand, gær og surdej (kan erstattes af 5g ekstra gær) i en stor skål og rør det godt ud
  3. Kom mel og solsikkekerner i lidt efter lidt. Dejen skal være mere klistrer end man tror. Den skal nok udvikle sig og blive mere samlet senere
  4. Rør dejen med en ske i ca 1 min til den er ensartet. Drys saltet ovenpå dejen, kom låg på skålen og sæt den på køkkenbordet i 35 min
  5. Hver 35 min folder man de 4 hjørner ind mod midten. På den måde ælter dejen på en mere blid måde. Dette gentages 5-6 gange alt efter hvor god tid man har. Efter fold nr 3 eller 4 vil man begynde at kunne mærke at dejen ændre struktur og bliver lækker elastisk
  6. Når dejen er foldet tilstrækkeligt stilles den i køleskabet natten over
  7. 1 time før bollerne skal bages tages skålen med dejen ud af køleskabet så den kan “vågne”
  8. Tænd ovnen på 250 grader og sæt en bradepande ind i bunden
  9. Mens ovnen varmer op hældes delen ud på bordet, der drysses med havregryn og forsigtigt deles dejen i ca. 9. Jeg bruger to bagespatler til at hakke bollerne ud og flytte dem over på bagepapiret da dejen godt kan være lidt klistret at arbejde med. Bollerne kommes over på en bradepande beklædt med et stykke bagepapir
  10. Kom bollerne i ovenen og hæld 1 dl koldt vand i den varme bradepande i ovnen, så der kan skabes damp
  11. Bag bollerne 5 min ved 250 grader og skru ned til 220 grader og giv bollerne ca 15-17 min yderligere

Rigtig god fornøjelse 🙂

Hvis du afprøver min opskrift må du rigtig gerne tagge @by_sachse og bruge hashtag #bysachse så jeg kan følge med i jeres kreationer.

Speltboller med solsikkekerner. Bysachse.dk

Speltboller med solsikkekerner. Bysachse.dk 2

Speltboller med solsikkekerner. Bysachse.dk 3

Speltboller med solsikkekerner. Bysachse.dk 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *