Langtidshævede ølandsboller med surdej

 

Langstidshævede ølandsboller med surdej. Bysachse.dk

Som lovet kommer her den nye opskrift på mine langtidshævede ølandsboller, lavet med surdej. Selvom det virker fjollet så bruger jeg så vidt muligt altid økologisk mel samt gær da det helt klart giver det bedste resultat. Forholdet af mel kan man selv justere alt efter hvor grove man ønsker bollerne samt hvad man lige har i køkkenskabet. Her kommer opskriften

Opskrift til 9 stk
  • 3 g økologisk gær
  • 1,5 dl “ung” surdej (surdej der er opfristet ca 8 timer i forvejen)
  • 5 dl koldt vand
  • 1 tsk sukker eller acaciehonning
  • 8 dl økologisk mel (4dl fuldkorns ølandshvedemel, 4 dl hvedemel)
  • 1 dl finvalsede havregryn
  • 10 g fint salt
Fremgangsmåde
  1. 8 timer før bollerne skal bages opfriskes surdejen
  2. Kom vand, gær og surdej (kan erstattes af 5g ekstra gær) i en stor skål og rør det godt ud
  3. Kom sukker, mel og havregryn i lidt efter lidt
  4. Rør dejen med en ske i ca 1 min til den er ensartet. Drys saltet ovenpå dejen, kom låg på skålen og sæt den i køleskabet
  5. Hver 3 time tages dejen ud af køleskabet og man folder de 4 hjørner ind mod midten. På den måde ælter dejen på en mere blid måde. Dette gentages 4-5 gange alt efter hvor god tid man har. Har man lidt mere travlt kan dejen stilles på køkkenbordet istedet for i køleskabet. Så skal dejen “foldes” hver 40 min, gentag 4-5 gange.
  6. Når dejen er foldet tilstrækkeligt stilles den i køleskabet natten over
  7. 1 time før bollerne skal bages tages skålen med dejen ud af køleskabet så den kan “vågne”
  8. Tænd ovnen på 250 grader og lad bagepladen varme med op
  9. Mens ovnen varmer op hældes delen ud på bordet og forsigtigt deles i 9 (jeg bruger to bagespatler med vand på til at forme bollerne og flytte dem over på bagepapiret da dejen godt kan være lidt klistret at arbejde med). Bollerne kommes over på et stykke bagepapir
  10. Slide bagepapiret over på bagepladen og kom bollerne i ovenen
  11. Bag bollerne 5 min ved 250 grader og skru ned til 220 grader og giv bollerne ca 15 min yderligere (Hav gerne en skål med koldt vand i bunden af ovnen for at skabe damp)

Rigtig god fornøjelse 🙂

Langstidshævede ølandsboller med surdej 1. Bysachse.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *