– Af Marie Sachse
Da det i år er os der står for julesmåkagerne til vores familiejulefrokost måtte jeg i køkkenet 🙂 Denne gang blev det til jødekager samt mine personlige favoritter, nemlig svenske chokoladebrød! Nedenfor kommer opskriften på begge typer småkager. Så hvis i mangler lidt inspiration til det søde på julebordet kan i lige nå at bage disse skønne småkager 🙂
Jødekager
Ingredienser til ca. 40-50 stk
- 150 g smør – stue temperatur
- 250 g hvedemel
- 100 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk hjortetak salt
- 1 nip salt
- 1 æg til pensling
- Kanel og sukker blandet til kanelsukker
- 2 håndfulde finthakkede mandler
- Smuler det bløde smør i melet og tilsæt sukker, salt og hjortetak salt
- Samle tilsidst dejen hurtigt med ægget – det er vigtigt at der ikke bliver arbejdet for meget med dejen.
- Stil dejen på køl i ca 1 time
- Rul dejen ud på et meldrysset bord og stik kagerne ud i den ønskede form, fx runde, hjerter eller hvad i har
- Kom kagerne på en bageplade med bagepapir og pensle med æg. Drys derefter med kanelsukker og fint hakkede mandler.
- Bag ved 200 grader i 7-8 min
- Tag dem ud af ovnen når de er begyndt at få lidt farve og lad dem køle af på en kold rist. De bliver sprøde når de er kølet af.
Svenske chokoladebrød
- 300 g hvedemel
- 1 tsk hjortetak salt
- 200 g sukker
- 1 tsk vaniljepulver
- 2-3 spsk rå kakao
- 200 g koldt smør
- 1 æg + 1 æg til pensling
- Perlesukker og finthakkede mandler til pynt
Fremgangsmåde
- Bland mel, hjortetak salt, sukker, vaniljepulver og kakao i en skål
- Smuler smørret i dejen og saml dejen med ægget
- Stil dejen i køleskabet i ca 1 time
- Dej dejen i ca 5 portioner og rul dem ud til ca 5×30 cm.
- Lig de 5 stænger ud på en bageblade med bagepapir og pensle med ægget
- Drys derefter stængerne med perlesukker og de hakkede mandler
- Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca 10 min, de skal stadig være bløde når de kommer ud af ovnen, de skal nok blive sprøde når de køler af. Mens de stadig er varme skæres stængerne i små snitter, der bliver ca. 20 stk pr stang.
God fornøjelse og god jul 🙂
1 comment on “Julesmåkager, jødekager og svenske chokoladebrød :)”